top of page

ÖYKÜ YAZARLIÄžI ATÖLYESÄ°

​Sait Faik gibi “yazmasam deli olacaktım” dediniz ve beyaz sayfanın karşısına geçtiniz. Ama zihninizin içinde dolanan fikirler bir türlü sözcüklere dönüÅŸmedi. Ardı ardına buruÅŸturup attınız beyaz kâğıtları. Oysa daha önce akıp gitmiÅŸti sözcükler… Kimilerinin “yazar tıkanması” dediÄŸi, yazmakla uÄŸraÅŸan çoÄŸu insanın yaÅŸadığı durumdur bu. Belki bu tıkanıklığı aÅŸmanın bir yolu vardır.

​

Bir çocuÄŸun yalnızca çevresindekileri dinleyerek konuÅŸmayı öÄŸrenmesi gibi, yazarlar da kendilerinden önceki eserlerden yola çıkarak kendi seslerini bulabilirler. Yazmak, okuyarak öÄŸrenilebilen bir eylemdir. Dostoyevski’nin, Gogol’ün “Palto”sundan çıkmasına ÅŸaÅŸmamak gerek… DiÄŸer yandan edebiyat tarihinde pek çok farklı akım, tarz, yöntem olsa da, binlerce yıl önce yazılmış destanlarda, anlatıla anlatıla günümüze ulaÅŸmış masallarda, hatta bilimkurgu filmlerde çok benzer dramatik yapıların olmasına da ÅŸaÅŸmamak gerek…

​

Aristoteles’in Poetikası’ından bu yana bahsedilen dramatik yapı, insanların bir öyküyü nasıl dinlemek, okumak, izlemek istediklerini ya da daha doÄŸru bir deyiÅŸle nasıl algılayabildiklerini gösteriyor. Kimi yazarlar, bu bilgiyi okudukları eserlerden farkında olmadan öÄŸrenip içselleÅŸtirirmiÅŸ, kimi yazarlarsa bu dramatik yapıyı nasıl kurabileceklerini farklı kaynaklardan öÄŸrenmiÅŸlerdir. Ama deÄŸiÅŸmeyen gerçek bu yapının eserlerine geçtiÄŸidir.

​

Atölyenin amacı, bu dramatik yapıyı hem okunacak, dinlenecek, izlenecek öykülerden çıkartarak içselleÅŸtirmek, hem de konu hakkındaki teorik bilgileri sorgulayarak anlamaktır. 8 hafta sürecek atölye boyunca, öykü çatısı, kırılma noktaları (plot points ve climax), karakterler (protagonist, antogonist), gerilim yaratma, engeller koyma, atmosfer yaratma konuları ana ekseni oluÅŸturacak, Aristoteles ve Freytag modelleri üzerine konuÅŸulacaktır.

 

Öykü cümlesi, yazarın derdi, anlatıcının seçimi konularının ardından, 5. hafta itibariyle katılımcıların öykü yazma serüveni baÅŸlayacaktır. Tüm katılımcıların belirleyeceÄŸi ortak konu üzerine, öykü cümlesinin bulunması, dert, çeliÅŸki, karakter(ler) ve gerilim öÄŸelerinin belirlenmesi ve bunlar çerçevesinde kurgunun inÅŸası hedeflenecektir. Kurgunun genel hatlarıyla oluÅŸturulmasının ardından anlatıcı seçimi ve atmosfer tüm katılımcılarla birlikte oluÅŸturulacak ve öykünün tamamlanması katılımcılara bırakılacaktır. Ä°ki hafta sürecek bu çalışma sonrası 7. hafta itibariyle katılımcılar üstteki çalışmayı kendi öyküleri için yapacak ve kurgu oluÅŸturma adımına kadar getirdikleri öyküyü, yazım sürecine baÅŸlamadan önce, diÄŸer katılımcılara sunacaklardır.

​

​

KATILIMCILARDAN BEKLENTÄ°LER:

​

Atölye öykü yazmak (ya da öykü yazmanın yöntemlerinden birini öÄŸrenmek) isteyen herkese açıktır.

Her ders öncesi yürütücünün belirlediÄŸi en az 1 film izlenmesi, 1 ya da 2 öykü okunması ve bu eserlerin derste ifade edilen yönde analiz edilmesi...

Yazma ödevlerini içten ve iyi niyetle tamamlaması...

​

YERÄ° ve SÜRESÄ°:

​

Atölye Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde (Kadıköy-Bahariye),

18 Kasım (2017) Cumartesi baÅŸlayarak 6 hafta aynı gün 11:00-14:00 arası olacaktır.

 

HAFTALIK PLAN:

 

18 Kasım: Tanışma, Yazmak Nasıl ÖÄŸrenilir, Marquez’in Önsözü

25 Kasım: Poetika, Öykü BütünlüÄŸü, Baht DönüÅŸü, Gerilim Åžeması

02 Aralık: Atmosfer Yaratmak, Karakterler, Karakter

09 Aralık: Gerilim Ä°nÅŸası, Çatışmalar, Tepe Noktası ve Çözüm

16 Aralık: Yürütücünün Öyküleri Üzerinden Analiz, Öykü Ä°ÅŸçiliÄŸi

23 Aralık: Katılımcı Öykülerin Sunulması ve Fanzinin Yeni Sayısına Katkı

​

 

ÜCRETÄ°:

​

Atölye ücreti 250 TL'dir.

Bu ücret NHKM'ye ödenmektedir.

Yürütücünün bu atölye için maddi bir beklentisi bulunmamaktadır.

 

BaÅŸvuru Ä°çin: http://nhkm.org.tr/edebiyat-atolyeleri/

Detaylı Bilgi Ä°çin: bcgenc@gmail.com ve www.bariscagrigenc.com

bottom of page